ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA
Stráž pod Ralskem, příspěvková organizace

Exkurze - muzeum hraček DETOA

27. 11. 2018

Dne 27.11.2018 žáci 5. ročníků Základní školy Stráž pod Ralskem navštívili muzeum hraček Detoa, které se nachází v Jiřetíně pod Bukovou. Muzeum již přes sto let vyrábí nádherné dřevěné hračky. Během naší návštěvy v této továrně žáci viděli celý postup výroby od opracování a sušení dřevěných polotovarů přes úpravu soustružených dílků, jejich vrtání, barvení i lakování až po finální montáž a kompletaci. Navštívili jsme také kreativní dílnu, ve které si děti vyrobily z dřevěných součástek svou vlastní hračku, kterou si odvezly domů. Nejvíce se těšily na nákup dřevěných hraček v malém firemním obchůdku.

V úterý 27. 11. 2018 jsme jeli autobusem do Jiřetína pod Bukovou do muzea Detoa. Je to továrna, kde vyrábějí hračky ze dřeva. Byly tam stroje na práci se dřevem. Například stroje na broušení a malování. Byly to takové velké bubny, které se točily. Uvnitř byly třeba korálky a ty se obrušovaly. V jiných bubnech se zas obarvovaly. Továrna byla postavena do stylu lodě. Z obrázku jako loď opravdu vypadala. Paní průvodkyně nám dala vesty kvůli bezpečnosti a ukazovala nám různé místnosti. Například sušárnu, kde se sušilo dřevo. Dřevo se v sušárně suší až dva týdny. Dva roky to trvá, než je dřevo suché a připravené ke zpracování. První majitel se jmenoval Schowanek. Firma se tehdy jmenovala Tofa. Během války taky fungovala. Vyráběly se zde věci pro vojáky a dřevěné bedny. Ani nevím, co se mi líbilo nejvíce. Líbilo se mi úplně všechno! Dnes továrna pojímá asi 150 zaměstnanců. Dalších 50 zaměstnanců pracuje z domova. Dříve pracovalo v továrně až 2000 lidí a 100 pracovalo z domova. Hlavní výroba se soustředí na pohádkovou postavu „Krteček“. Všechny hračky byly moc pěkné.

Autor: Alexej Hrnčárek 5.B

V úterý jsme se vydali na exkurzi do Jiřetína pod Bukovou. Továrna se jmenovala Detoa. Jeli jsme asi hodinu a půl. Když jsme dojeli na místo, tak jsme čekali před vstupem, kde stála dřevěná socha „Nos splněných přání“. Uvnitř už na nás čekala paní průvodkyně. Před exkurzí jsme si došli na toalety. Potom jsme si uložili věci do skříněk. Paní průvodkyně nám dala zářivě žluté vesty. Nejdříve jsme šli do sušárny dřeva. Dřevo se suší asi dva roky. Továrna vyrábí výrobky z dubového, bukového dřeva a habru. Poté jsme šli do „malírny“. Pracuje zde asi 150 lidí. Prošli jsme celkem šest pater. Nejvíce se mi líbily bytečky pro panenky.

Autorka: Tereza Volejníková 5.A