ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA
Stráž pod Ralskem, příspěvková organizace

Zelené perly kolem Nisy

14. 9. 2018

Naši osmáci se zúčastnili rozsáhlého česko-německého projektu, zaměřeného na environmentální výchovu. Akce se odehrávala na pozoruhodných místech v povodí řeky Nisy – odtud i název projektu. Veškeré náklady byly hrazeny z Evropského fondu pro regionální rozvoj, konkrétně z programu přeshraniční spolupráce ČR a Svobodného státu Sasko s názvem Ahoj sousede – Hallo Nachbar.

V první části programu (14. září 2018) žáci prozkoumali mokřady v bývalém zámeckém parku u zámku Nový Falkenburk v Jablonném v Podještědí. Prakticky si ověřili, jak mokřady příznivě ovlivňují okolní krajinu a jak velký význam mají pro lidi, kteří tady žijí. Věnovali se postupně několika zajímavým aktivitám, ale největší zábavou byl odlov vodních živočichů z tůní a jejich pozorování. Celý program byl připraven a moderován pracovníky Společnosti přátel přírody Čmelák.

Podruhé (5. 11. 2018)se žáci vypravili na jiné místo na Nise, a to do kláštera St. Marienthal a do nedaleko ležícího městečka Ostritz v Německu.  Klášter v současnosti nejen plní svůj původní účel, ale je i Mezinárodním centrem setkávání vybaveným konferenčním sálem a dalšími náležitostmi. Děti tak mohly nahlédnout do exotického prostředí kontemplace a zároveň se seznámit s propracovaným systémem environmentálně šetrné výroby energie, který vybudovali ostritzští občané. Součástí programu byla prohlídka malé vodní elektrárny a městské teplárny na biopalivo. Jazyková bariéra nebyla nijak na překážku, protože vedle průvodce měla naše skupina k dispozici i překladatelku.

Program žáky zaujal a mnohostranně rozšířil jejich obzory.

M.Višňáková