ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA
Stráž pod Ralskem, příspěvková organizace

Zápis do školy

9. 4. 2019

Ve dnech 9. a 11. 4. v naší škole probíhal zápis do I. tříd. Při pohovoru u zápisu p. učitelky sledovaly a zjišťovaly elementární dovednosti předškoláků důležité pro bezproblémový vstup do školy. Školní zralost se nedá objektivně posoudit několikaminutovým rozhovorem učitele s dítětem při zápisu, proto jsou pro nás důležité informace p. učitelek z mateřských školek.

K zápisu přišlo 52 dětí, přijato bylo 44. Některým dětem byl navržen odklad povinné školní docházky.

Odklad povinné školní docházky neznamená selhání dítěte, ale dává mu šanci dozrát.  Školní zralost umožňuje osvojovat si s úspěchem školní dovednosti a znalosti.

Všechny děti se snažily ukázat, co všechno již umí. Jako odměnu si budoucí školáčci odnesli  drobné dárečky, z nichž některé pro ně vyrobili žáci v hodinách pracovní výchovy a ve školní družině.

„Prvňáček potřebuje především podporu. V první třídě nejde tolik o znalosti, ale o zájem, pozitivní vztah ke škole a ke vzdělávání, o vůli překonávat drobné nezdary a nepřízně osudu, o studijní návyky.“ Toto jsou výstižná slova známého dětského psychologa PhDr. Václava Mertina.

Na všechny budoucí školáčky se těšíme.

                                                                                                                                                              J. Hlinčíková